Τιμώμενο πρόσωπο σήμερα ημερα των Τριων Ιεραρχών συη εκδήλωση της ΙΜΔ ήταν ο παλαίμαχος και διαπρεπής Εκπαιδευτικός, Φιλόλογος και τ. Λυκειάρχης κ. Χρήστος Ξενάκης.

Για τον κ. Ξενάκη μίλησε, η κ. Καλλιόπη Μπαχαριά  Καραθανάση, Φιλόλογος, τ. Γυμνασιάρχης. Η ομιλήτρια, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε τον τιμώμενο «εκπαιδευτικό με εκκλ/κό ήθος, με αγάπη για την πατρίδα, άριστο γνώστη και χειριστή της Ελληνικής γλώσσας». 

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γεωργίου Κοντομήτρου, Δρος Παιδαγωγικών, τ. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας, με θέμα «Η παιδαγωγική σχέση και η διάρκειά της. Η περίπτωση του Φιλολόγου Χρήστου Ξενάκη». Ο κ. Κοντομήτρος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις μεγάλες αρετές του δασκάλου του: «Γερά καταρτισμένος, με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την πορεία των μαθητών του, με διαρκή πνευματικό αγώνα, δεξιοτέχνης στην διαχείριση της τάξης, προσωπικότητα ηθική, που εξέπεμπε αγάπη και χαρά για την πρόοδο των μαθητών του».

Στην συνέχεια, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος απένειμε στον κ. Ξενάκη την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για την πολύχρονη και καλλίκαρπη εκπαιδευτική του προσφορά. Ακολούθησε η αντιφώνηση του τιμηθέντος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική τιμή και τόνισε ότι η τιμητική διάκριση, που του απονεμήθηκε, τιμά το σύνολο του εκπαιδευτικού μας κόσμου. Ο κ. Ξενάκης μίλησε για την αναγκαιότητα των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας και επεσήμανε ότι «χρειάζονται, για να βοηθούν τον νέο άνθρωπο να ολοκληρώνεται, να γίνεται σωστός πολίτης, να μάθει να συμβιώνει, να συνεργάζεται, να αγαπά, να σκέπτεται, να κρίνει σωστά…».

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «παραμένουμε πιστοί στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, γιατί οι Έλληνες έχουμε το μεγάλο προνόμιο της Ελληνικής γλώσσας, της συνάντησης του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό, της Ορθόδοξης παράδοσής μας, που αν απεμπολήσουμε, τότε θα έρθουν τα δεινά, που προγευόμαστε, όταν ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Μια Παιδεία χωρίς ερείσματα πνευματικά, που οι Τρεις Ιεράρχες μας διδάσκουν, μπορεί να ονομάζεται εκπαιδευτικό σύστημα, όχι, όμως, Παιδεία». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε με συγκίνηση για τον κ. Ξενάκη, λέγοντας ότι «είναι παράδειγμα προς μίμησιν για τους νέους εκπαιδευτικούς». Δεδομένου ότι ο κ. Ξενάκης, τα τελευταία 20 χρόνια, προσφέρει τις υψηλές υπηρεσίες του στην Τοπική μας Εκκλησία, ως Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου μας, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την μεταξύ τους συνεργασία και εμπιστοσύνη και τόνισε την ασφάλεια, που νιώθει, γνωρίζοντας ότι έξω από τον γραφείο του βρίσκεται ένα πρόσωπο σαν τον τιμηθέντα. Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «στο πρόσωπό του τιμούμε τους εκπαιδευτικούς, τους άξιους ανθρώπους της εμπιστοσύνης, αυτούς που συνεχίζουν να νοηματοδοτούν την ζωή μας».

Βιογραφικό Σημείωμα κ. Χρήστου Ξενάκη

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1937 και φοίτησε στο 13ο Δημοτικό και στο 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο αρρένων Βόλου, ενώ είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως Φιλόλογος στην Μέση Εκπαίδευση, στο Φανάρι Καρδίτσης, στο 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσης, στο Νυκτερινό και στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, καθώς και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζούμπου, στην Καρδίτσα και Αποστόλου στον Βόλο.

Διετέλεσε υπδ/ντής του Πολυκλαδικού Λυκείου Βόλου και δ/ντής στο Λύκειο Καναλίων, στο 4ο και στο 2ο Λύκειο Βόλου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Υπήρξε μέλος του Δ/Σ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.

Επί σειρά ετών διακονεί ως Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Βόλου, ενώ την τελευταία 20ετία υπηρετεί ως Γραμματέας του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου.

Δάσκαλε έχουν δίκιο οι συνάδελφοι  σας. Να είστε γερός.