Επί μήνες οι πολίτες στο Βόλο αγωνιούσαμε για το ποιος ή ποιοι είναι ο υπεύθυνος/οι της δυσάρεστης δυσοσμίας που αναπνέουμε στην πόλη. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά για όλη αυτή την ιστορία, η οποία δυστυχώς έφτασε μέχρι το γελοίο πολιτικά σημείο, να λαμβάνεται απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόσληψης από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας εταιρείας ειδικών από το εξωτερικό με «σούπερ μύτες» προκειμένου να εντοπιστούν οι πηγές της αέριας ρύπανσης. Από χθες ωστόσο υπάρχει η δημοσιοποίηση από την «Θεσσαλία» του περιεχομένου της μήνυσης που κατέθεσε η Δ.Κολυνδρίνη για το θέμα -αφού είχε προηγηθεί η ανακοίνωση πρόθεσης του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου να καταθέσει εκείνος όπως και έκανε αργότερα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου-, όπου κατονομάζεται ως ρυπαντής με συγκεκριμένες αναφορές που προέρχονται από τους ελέγχους των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η Χαλυβουργία Θεσσαλίας . Η κ. Κολυνδρίνη, αναφέρει:
«κατά την τήξη του παλαιοσιδήρου στον ηλεκτρικό κλίβανο, καθώς και κατά τη φάση της απόχυσης, διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου του χαλυβουργείου (όπου βρίσκεται ο κλίβανος), οι οποίες δεν απορροφούνταν πλήρως από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας των αερίων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των ανοιγμάτων του κτιρίου, προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επίσης, διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία κυρίως εντός του χώρου του χαλυβουργείου. Ομοίως, διαπιστώθηκε διαφυγή μέρους των καπναερίων και από τον φούρνο – κάδο στον οποίο παραμένει ο ρευστός χάλυβας πριν τη διαδικασία της συνεχούς χύτευσης. Η οσμή αυτών των καπναερίων που διαφεύγουν του κλιβάνου τήξης και του φούρνου – κάδου, διαπιστώθηκε ότι προσομοίαζε με την οσμή που υπάρχει πολλές φορές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τις μεταμεσονύκτιες και τις πρωινές κυρίως ώρες (τις καθημερινές περίπου έως τις 8.00 π.μ. και τα Σαββατοκύριακα περίπου έως τις 10.00 π.μ.)».

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται, δεν είναι ο δρόμος που θα ακολουθηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία του Βόλου, αλλά η ουσία του σοβαρού αυτού ζητήματος που άπτεται της δημόσιας υγείας για όλους.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μ.Τσάμης χθες έκπληκτος δήλωσε πως προκύπτουν νέα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Είναι και ο μόνος. Είναι χαρακτηριστικό πως 24 ώρες μετά την δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού περιεχομένου της μήνυσης της κας Κολυνδρίνη, πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης δεν έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση επ’ αυτού… αντιθέτως στέλνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε, δελτία τύπου για την κουνοποκτονία και την επίσκεψη στις Βρυξέλλες του κ. Αγοραστού. Την ίδια στιγμή ουδείς από τον Δήμο Βόλου ή κάποιος από τους βουλευτές που άκουγαν στην Επιτροπή της Βουλής τον Περιφερειάρχη να λέει «δεν υπάρχει ρύπανση στο Βόλο» αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει εξηγήσεις από την Περιφέρεια αλλά και την Χαλυβουργία για το εάν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στην μήνυση της κας Κολυνδρίνη, όταν μάλιστα η βιομηχανία προ μηνός με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε τους πάντες με μηνύσεις, υποστηρίζοντας πως είναι αθώα, στις εναντίον της υποψίες στο ζήτημα της δυσοσμίας που εκφράστηκαν ή υπονοήθηκαν. Παράλληλα η Επιτροπή Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, κάνει επίσης την «πάπια» μέχρι στιγμής αναφορικά με το αποκαλυπτικό περιεχόμενο της μήνυσης Κολυνδρίνη, λες και σώνει και καλά θα πρέπει μόνον η ΑΓΕΤ να φταίει για την δυσοσμία στη πόλη ή να φταίει και αυτή. Δεν ενδιαφέρει τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Βόλου, τους βουλευτές, τον υπουργό Περιβάλλοντος (που έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των ελέγχων), την Επιτροπή Πολιτών, την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και όσους έχουν δημόσια τοποθετηθεί στο ζήτημα της δυσοσμίας της πόλης (και τα Μέσα Ενημέρωσης)-, η διαπιστωμένη ρύπανση όπως καταγράφεται στο περιεχόμενο της μήνυσης της κα Κολυνδρίνης από την Χαλυβουργία; Δεν ενδιαφέρει πόση ήταν η διάρκεια αυτής της ρύπανσης, και εάν συνεχίζεται; Η χημική σύσταση αυτής της αέριας ρύπανσης που καταγράφεται από μία Χαλυβουργία τί είναι λεβάντα, ή αυτό που μας έλεγε ο κ. Αγοραστός «ότι μυρίζει δεν είναι και επικίνδυνο»; Γιατί αντί να έχουν ξεσηκωθεί άπαντες απαιτώντας απαντήσεις… εδώ και τώρα στον Βόλο τον υπουργό Περιβάλλοντος που αγνοεί επιδεικτικά την πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου σιωπούν; Οι αντιπολιτεύσεις του δημοτικού συμβουλίου τί κάνουν; Θα σοβαρευτούμε όλοι σε αυτή την πόλη επιτέλους;