Εξοργισμένες με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι οι καθαρίστριες, τονίζοντας ότι εμπαίζονται για χρόνια, με τις θέσεις τους μόνιμα να κινδυνεύουν και τώρα πλέον να είναι ορατός ο κίνδυνος να αναλάβει εργολάβος την καθαριότητα των κτιρίων του ιδρύματος. Ήδη έχουν προχωρήσει σε στάση εργασίας σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 12 ενώ στις 11 πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Θόλο και ενημέρωσαν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής για την οργάνωση από κοινού αγώνα για να σταματήσει η ομηρία τους.

Η Μαρία Πλαγερά

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών/στριών Μαρία Πλαγερά, ενώ ο αντιπρύτανης του Π.Θ. κ. Μπιλίνης τους διαβεβαίωσε ότι τέλος Οκτωβρίου του 2019 ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, εντούτοις στις 14 Νοεμβρίου, η σύγκλητος αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου, «πετώντας στο δρόμο 32 καθαρίστριες και εργαζόμενους». Επιπλέον η κ. Πλαγερά τόνισε ότι η συμπεριφορά της Πρυτανείας είναι απαράδεκτη, για εργαζόμενους στο ίδρυμα πάνω από 20 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. «Η Ν.Δ. μας λένε θέλει εργολάβους παντού και ό,τι να κάνετε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι». Επιπλέον ανέφερε ότι κάθε χρόνο ακούν υποσχέσεις ότι θα βρεθεί οριστική λύση και να μην ανησυχούν και δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας και στο τέλος προωθούν τις διαδικασίες για νέο διαγωνισμό που με τον αγώνα μας και τη στήριξη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να παγώσουμε».

Η Αθηνά Καραγιώργου

Από την πλευρά της η γραμματέας του Συλλόγου, Αθηνά Καραγιώργου ανέφερε ότι τέλος Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις και 32 άτομα στο Βόλο μένουν άνεργα. «Μας λένε ότι η εργολαβία θα είναι για τρεις μήνες και μετά εμείς να περάσουμε ΑΣΕΠ, αλλά αυτό δεν μας βοηθά. Προστατευόμενα μέλη πλέον δεν έχουμε, ανεργία δεν έχουμε, ούτε πολύτεκνες είμαστε. Κάθε φορά μας έχουν σε ομηρία. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε να γίνουμε αορίστου χρόνου».

Η κ. Καραγιώργου δήλωσε εξοργισμένη γιατί για χρόνια τους κοροϊδεύουν. «Όχι πείτε μου, είναι απάντηση μορφωμένου ανθρώπου να σου φέρνει ως επιχείρημα ότι έξω υπάρχουν άνεργοι και κοιμούνται στα παγκάκια και εσείς έχετε δουλειά, έστω κι έτσι»;

Οι καθαρίστριες ζητούν να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού, να υπογραφεί άμεσα συλλογική σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μην γίνει καμία απόλυση, να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και φυσικά μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 8ωρο, πενθήμερο και 40ωρη απασχόληση.

Πηγή: https://volos.ert.gr/blog/2019/12/09/katharistries-exo-oi-ergolavoi-apo-tin-kathariotita-sto-p-th-mas-empaizei-i-prytaneia/