Υπουργικό συμβούλιο: Το πρώτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

14 λεπτά κράτησε η εισήγηση του πρωθυπουργού. Περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του. «Οι συνεδριάσεις του υπουργικού δεν είναι ευκαιρία για εντυπώσεις», είπε ο πρωθυπουργός. «Θα αλλάξουμε την ηγεσία της δικαιοσύνης με σεβασμό στην ιεραρχία». «Η Βουλή ανοικτή όλο το καλοκαίρι – Αλλάζει η ηγεσία της ΕΛ

Τους κανόνες και τα όρια για τους υπουργούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστεί η κυβέρνηση θ’ αναλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – την πρώτη της νέας κυβέρνησης. Η εισήγηση του πρωθυπουργού κράτησε μόλις 14 λεπτά και σε αυτήν περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Η συνεδρίαση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει, αφού αφενός τιτλοφορείται από τη διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να μη χαθεί ούτε μια μέρα δουλειάς. Αφετέρου είναι η τελευταία που θα γίνει στην ειδική αίθουσα της Βουλής, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει εφεξής στο Μαξίμου και δη σε κλειστό κύκλο, δηλαδή με τη συμμετοχή μόνοντων υπουργών.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτή η πρώτη μας συνεδρίαση είναι πανηγυρική. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται εφεξής μόνο σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών, καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι ήδη καθορισμένες».

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Μέσα σε λίγες μέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες να δρομολογήσουν. Η εποχή του διχασμου, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Περιγράφοντας τι θα γίνει από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός είπε: «Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρό της. Στις 22 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα μετά την παροχή ψήφου, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο, για το κράτος και μετά από μία εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο».

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

* Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.
* Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».
* Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο Πέμπτη 11/07/2019 θα επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας. Καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντίπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του.

Πηγή: https://www.newsit.gr/politikh/ypourgiko-symvoulio-to-proto-tis-kyvernisis-mitsotaki/2829202/