Του Χριστοφορου Σεμέργιαλη

Πίσω από το διεθνές φεστιβάλ «Ευμέλεια», που έχει εξελιχθεί σε σύμβολο πολιτισμού για την Αγριά και όχι μόνο και συμβάλλει με τρόπο μοναδικό στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική και σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να στηρίζουν μία υπέροχη ιστορία.
Η καθιέρωση του φεστιβάλ μοιάζει με ιστορία βγαλμένη σαν από παραμύθι, που συμπληρώνεται αρμονικά από αριστουργηματικές μελωδίες. Η κ. Κατερίνα Πορφυρογένη, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά, του φορέα δηλαδή που διοργανώνει το «Ευμέλεια» όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της το φεστιβάλ, που προσελκύει σπουδαίους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο.
Ενόψει της δεύτερης… πράξης του φετινού «Ευμέλεια VII», που θα διεξαχθεί το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου – 1η Οκτωβρίου στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου Βολιώτη πιανίστα Ντίνου Μαστρογιάννη, η κ. Πορφυρογένη μίλησε για τις τέσσερις συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί και θα συμπληρώσουν το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων του 7ου φεστιβάλ, που έγιναν με επιτυχία τον περασμένο Μάιο.

Η έλευση του Jiří Bárta, ενός σπουδαίου τσελίστα από την Τσεχία με διεθνή φήμη, χαρίζει λάμψη στο «Ευμέλεια VIΙ», με την ακούραστη πρόεδρο του Ιδρύματος Πορφυρογένη να λέει: «Όταν η πιανίστα Τζένια Μανουσάκη, η οποία ήρθε πέρυσι και έπαιξε στο «Ευμέλεια», μου ανέφερε ότι κάποτε υπήρξε ένα τρίο με εκείνη, τον Γερμανό βιολονίστα Peter Clemente και τον Jirí Bárta, έμεινα με το στόμα ανοικτό. Πόσο δε, όταν στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί μαζί μέχρι και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Μου φαινόταν ακατόρθωτο να φέρουμε αυτόν τον άνθρωπο εδώ. Μεσολάβησε η Τζένια και τελικά έρχεται. Νιώθω χαρά και ανυπομονησία, ενώ είναι διπλά τιμητικό. Τόσο για το Ίδρυμα, όσο και για μένα. Αφενός μεν, γιατί είναι από τη δεύτερη πατρίδα μου, την Τσεχία και αφετέρου διότι διαγράφει σπουδαία καριέρα διεθνώς. Αρκεί κάποιος να δει τη δισκογραφική πορεία του, τις αίθουσες που έχει εμφανιστεί και τις κριτικές που γράφονται γι’ αυτόν. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία μοναδική εμπειρία μαζί τους, στην εισαγωγική συναυλία που έχει προγραμματιστεί στις 29 Σεπτεμβρίου».
Το μουσικό ταξίδι θα συνεχιστεί στις 30/9 με δύο συναυλίες. Αρχικά θα προηγηθεί το ρεσιτάλ με τίτλο «Woman in Music» της Ιταλίδας πιανίστας Ivana Francisci, ενώ έπειτα τη σκυτάλη θα πάρει ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος που θα παρουσιάσει το έργο «Sounds of a Dream», σε ένα late night concert. Η αποχαιρετιστήρια συναυλία που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη Νέστορα Ταίηλορ, στο οποίο θα τραγουδήσει η διακεκριμένη Βολιώτισσα σοπράνο, Μίνα Πολυχρόνου και θα παίξουν η πιανίστα Φανή Παρασκευά και το κουαρτέτο «Κένταυρος» με τους Aπόστολο Mητρά, Γιώργο Σκίμπα, Θέμη Βαγενά και Άντζελα Μπατίστα.
«Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κ. Francisci και ο κ. Κιτσικόπουλος μας βρήκαν εκείνοι. Αμφότεροι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και με πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό τους. Οι λαμπρές παρουσίες που έχουμε κι αυτή τη φορά μαρτυρούν πως το φεστιβάλ πλέον έχει απήχηση διεθνώς. Όσο για το μουσικό εκτόπισμα του Νέστορα Ταίηλορ, πρόκειται για έναν μεγάλο σύγχρονο συνθέτη, στον οποίον συνδετικός κρίκος είναι η σύζυγός του, κ. Μίνα Πολυχρόνου, που θα τραγουδήσει εκείνη τη βραδιά», παραδέχθηκε η κ. Πορφυρογένη, η οποία κλείνοντας έκανε μνεία στο μεγάλο μερίδιο του Ντίνου Μαστρογιάννη. «Το «Ευμέλεια» δεν νοείται χωρίς εκείνον».

Πηγή: https://e-thessalia.gr/synantiseis-moysikon-toy-kosmoy-stin-agria/