Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ως γνωστών διεκδικησε την ανανέωση της θητείας του στην Προεδρία της ΕΝ.ΠΕ κάνοντας επικοινωνιακά τα πάντα για να το πετύχει -μέχρι και δημοσιεύματα ότι οι ευρωπαίοι του δινουν ψήφο εμπιστοσύνης είδαμε-. Τελικά μετά από συνάναντηση που ειχε με τον πρωθυπουργό ξεκαθαριστηκε πλήρως πως η επιλογή της κυβερνησης ήταν ο κ.Τζιτζικώστας. Για να χρυσωθεί το χάπι και για να μην υπάρξει δυασαρέσκεια, η αποχώρηση Αγοραστού συνοδεύτηκε απο θερμή δήλωση του κ.Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του και απόσπαση υπόσχεσης του πρωθυπουργού πως ο κ.Αγοραστός -όπως ζήτησε- θα ορισθεί μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες σε ειδικό ρόλο.

Ο κ.Αγοραστός μετά το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό είχε πει:

“Με την ολοκλήρωση μιας διεκδικητικής και αποτελεσματικής θητείας στην προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αποφάσισα να μην τη διεκδικήσω εκ νέου, προκειμένου να έχω τον απαιτούμενο χρόνο, να αφοσιωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην προώθηση και επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών στόχων για τη Θεσσαλία.

Παράλληλα θα συνεχίσω την άοκνη δραστηριότητά μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όπου και το κέντρο σχεδιασμού και λήψης των αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας“.

Τελικά στην Επιτροπή των Περιφερειών Πρόεδρος για πρώτη φορά εξελέγη ένας Έλληνας και δεν είναι ο κ.Αγοραστός που έμεινε μπουκάλα, αλλά ο κ. Τζιτζικώστας. Το ρεπορτάζ από τη Καθημερινή:

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξελέγη δια βοής σήμερα Τετάρτη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Με την εκλογή αυτή ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο πρώτος Ελληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ΕτΠ στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς.

Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της ΕτΠ.

«Είναι μία εξαιρετική τιμή για μένα. Θέλω να γνωρίζετε ότι προερχόμενος από τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, θα υπηρετήσω την Επιτροπή των Περιφερειών, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ με τρόπο δημοκρατικό, που στηρίζεται στον διάλογο, στη συνεννόηση και στη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας:

«Όλοι μαζί, με τη δύναμη που έχουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και κυρίως να σπρώξουμε την Ευρώπη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν αυτήν τη στιγμή, και η ώρα είναι τώρα, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσει η Επιτροπή των Περιφερειών ισχυρό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Ε.Ε. και δεσμεύτηκε πως μαζί με τον νέο πρώτο αντιπρόεδρο θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1064480/article/epikairothta/politikh/proedros-ths-eyrwpaikhs-epitrophs-twn-perifereiwn-e3elegh-o-apostolos-tzitzikwstas