Δύο εκδηλώσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο στο χωριό για να τιμήσουν τους σφαγιασθέντες Μηλιώτες της 4-10-43 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Το Σάββατο οργανώθηκε η πρώτη από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο με την αρωγή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι Βουλευτές Ζέττα Μακρή, Κατερίνα Παπανάτσιου ,Χρήστος Μπουκόρος, Αθ Λιούπης ,ο Δήμαρχος Μιχ. Μιτζικός, Αντιδήμαρχοι ,τοπικοί Σύμβουλοι, απόγονοι των Θυμάτων καθώς και λίγοι πολίτες που δείχνουν ενδιαφέρον για την ιστορία.

Η ερευνήτρια Ιφιγένεια Λούρου η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ,με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό εξιστόρησε τα γεγονότα της μεγάλης σφαγής . Στην εκδήλωση παραβρέθηκε προσκαλεσμένος και μίλησε ο ενενηνταδυάχρονος Γιώργος Χαμονικολάου .Μίλησε με συγκινητικό τρόπο για το τραγικό γεγονός της ημέρας και την δολοφονία του πατέρα του .Ο ίδιος ορφανός πλέον και από τους δύο γονείς κατατάχτηκε στα 17του στον ΕΛΑΣ και στην συνέχεια λόγω των διώξεων που του επιφύλαξε το μετακατοχικό καθεστώς έφυγε στην σημερινή Τσεχία καθώς πήρε μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο .

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιπολεμικά τραγούδια με τον Ζαφείρη Κουκουσέλη και Νίκο Αλεξίου .Την Κυριακή διαβάστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της σφαγής και κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους και τους συγγενείς των δολοφονημένων. .Παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι Βουλευτές Ζέτα Μακρή, Αλέξανδρος Με’ι’κόπουλος και ο Δήμαρχος Μιχ.Μιτζηκός.

ΠΗΓΗ: Κείμενο Απόστολος: Κ.Αποστολάκης Φωτό: Ελένη Χατζηγιάννη απόγονος εκτελεσμένου