Βάζει ταφόπλακα στην πρόταση που προωθούν Ζ.Μακρή- Χ.Στρατηγόπουλους

Με δηλώσεις της στην εφημερίδα “Θεσσαλία” ένα 24ωρο πριν την άφιξη της στο Βόλο για τα 110 χρόνια του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ουσιαστικά κλείνει την πόρτα προσπάθειας αποχαρακτηρισμού του υπάρχοντος διατηρητέου κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου. Κάνει λόγο για πλάνη των επιστημόνων που το χαρακτήρισαν η οποία θα πρέπει να αποδειχτεί στο ΚΑΣ προκειμένου να υπάρξει ο αποχαρακτηρισμός το. Εάν η πόλη επιλέξει την λύση της επέκτασης κασθιστά σαφές πως η μελέτη προσθήκης στο υπάρχον κτίριο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψην της την διατηρητέα φύση του υπάρχοντος Μεγάρου, καθιστώντας την εν λόγω λύση εκ των προτέρων δύσκολη εώς ανέφικτη.

Οι δηλώσεις της κας Μενδώνη στην “Θ” και την Κ.Τασσοπούλου έχουν ως εξής:

«Προσωπικά δεν μπήκα και δεν θα μπω σε καμία λογική, για το πού θα κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου, γιατί αυτή δεν είναι αρμοδιότητά μου. Εγώ ανέφερα σε εκείνους, που με επισκέφθηκαν, ότι η μοναδική περίπτωση να αποχαρακτηριστεί κάποιο κτίριο – το οποιοδήποτε κτίριο – πρέπει να αποδειχθεί πως όταν κηρύχθηκε, το Συμβούλιο πλανήθηκε. Αυτός είναι ο Νόμος. Όταν μου μίλησαν για επέκταση στο υπάρχον κτίριο, εξήγησα πως πρέπει να καταθέσουν μια επικαιροποιημένη μελέτη και να περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Από εκεί και πέρα, νέοι συνδυασμοί σε διατηρητέα κτίρια γίνονται».

«Δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί διατηρητέο. Πρέπει να αποδειχθεί πλάνη. Αυτό είναι διαφορετικό, από το γεγονός ότι μοντέρνες κατασκευές συνδυάζονται με διατηρητέα», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.