Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δυναμική στροφή των παραγωγών του Ανατολικού Πηλίου προς το κάστανο, ένα παραδοσιακό προϊόν της πηλιορείτικης γης που έχει επανέλθει δυναμικά ως καλλιεργήσιμο είδος.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η στροφή. Οι πωλήσεις του κάστανου πάνε εξαιρετικά, οι εξαγωγές προς την Ιταλία και άλλες χώρες είναι συνεχείς, οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και έτσι τα εισοδήματα των αγροτών ενισχύονται.

Μάλιστα αυτές οι προαναφερθείσες συνθήκες ήταν ακόμη καλύτερες μέχρι και πριν μια διετία, αν και τώρα υπάρχουν οι θετικές προϋποθέσεις.

Πολλοί παραγωγοί βλέποντας τα οφέλη από την πώληση και διάθεση του κάστανου στράφηκαν προς την καστανοπαραγωγή ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες.

Όλα δείχνουν ότι το πηλιορείτικο κάστανο θα έχει και τα επόμενα χρόνια την διείσδυσή του σε διάφορες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας και θα αποτελεί μια καλή επένδυση.

Πώς μπορεί, όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενδυναμώσει και να αξιοποιήσει αυτή την νέα προοπτική που διανοίγεται;

Συνομιλώντας με πολλούς παραγωγούς του Ανατολικού Πηλίου αλλά και με την ιδιότητά μου ως γεωπόνου, αυτό που διαπιστώνεται είναι πως οι παραγωγοί ζητούν μια καλύτερη οργάνωση με νέες υποδομές, και συνεργατικά δίκτυα, με επιστημονικές συμβουλές και δράσεις επιμόρφωσης για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων τους.

Ζητούν την συνδρομή του Δήμου για να τους οδηγήσει ένα βήμα πιο μπροστά. Και αυτή η βοήθεια από την σημερινή Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε, γιατί δεν είχε ούτε την διάθεση αλλά ούτε την τεχνογνωσία για να συνδράμει.

Η δημοτική μας παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενδυνάμωση της καστανοπαραγωγής σε όλες τις πτυχές της, από την καλλιέργεια και συντήρηση μέχρι την παραγωγή και διάθεση στις αγορές.

Για εμάς είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης του κάστανου μέσα από την οποία θα ενισχυθούν και θα αξιοποιηθούν οι κόποι των αγροτών και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την διάθεση των κάστανων σε περισσότερες αγορές. Η μονάδα θα έχει εργαζόμενους, επιστημονικό προσωπικό και υποδομές που θα αναβαθμίσει το κάστανο χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές και ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων περιοχών που στράφηκαν ήδη σε τέτοιες οργανωμένες μονάδες.

Έχουμε τον τρόπο και την γνώση για να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα του τόπου μας.

Παράλληλα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της καστανοκαλλιέργειας μέσα από το κατάλληλο γενετικό υλικό και την προμήθεια δενδρυλλίων, ενώ όπου χρειάζεται μπορεί να αντικατασταθεί ο πληθυσμός των υπέργηρων καστανοδένδρων.

Η Ελλάδα μέσα από την επιστημονική καθοδήγηση όλων ημών των αρμοδίων γεωπόνων κατάφερε να αντιμετωπίσει τις διάφορες ασθένειες (έλκος, μελάνωση, καρπόκαψα και σφήκα της καστανιάς) που απειλούσαν το κάστανο και έτσι το 2017 η παραγωγή κάστανου πανελλαδικά άγγιξε τους 20.000 τόνους.

Για εμάς το Ανατολικό Πήλιο μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρο στις νέες τάσεις που δημιουργούνται για την ενίσχυση της καστανοκαλλιέργειας προσφέροντας ακόμη μια σημαντική εναλλακτική στους παραγωγούς μας

Προηγούμενο άρθροΤο μέλλον του Erasmus+: περισσότερες ευκαιρίες
Επόμενο άρθροΔιευρύνεται η κοινωνική συμμαχία στο Ν. Πήλιο. Νέες υποψηφιότητες από τον Μ.Παπαδημητρίου