ShareTweetinfo@mag24.gr

Γράφει η Αγαθή Μπαρτσώκα, Αρχαιολόγος

Παρακολουθήσαμε την ημερίδα για το ερευνητικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ για το 2019 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020 στο κατάμεστο αμφιθέατρο Τσικρίκη.

Η θεματολογία της ημερίδας ποικίλη με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες των καθηγητών του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διακεκριμένων αρχαιολόγων με πολύχρονο ερευνητικό έργο στον τομέα του ο καθένας, μας ταξίδεψε από την καρδιά της Θεσσαλίας έως την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες κερδίζοντας τον ενδιαφέρον δεκάδων φοιτητών που κατέκλυσαν την αίθουσα, θέλοντας να διδαχθούν την ιστορία της περιοχής, που αναδύεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Νέα αρχαιολογικά δεδομένα από το Μακρυχώρι Λάρισας παρουσίασε  η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, σε μια ενδελεχή ομιλία αναφερόμενη στον μυκηναϊκό οικισμό (θέση Μαγούλα), στο βόρειο άκρο της πεδιάδας, σε μία γεωγραφικά στρατηγική θέση στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Η έρευνα ξεκίνησε το 2015 και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος, που εκτελείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με την εποπτεία και τη διεύθυνση του Γ. Τουφεξή και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ανασκαφή στο Μακρυχώρι Λάρισας, μια μοναδική συστηματική έρευνα πεδίου για τη μυκηναϊκή περίοδο στην κεντρική Θεσσαλία, στόχο έχει τη μελέτη και ανάδειξη των ορίων, των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και της χωροταξικής οργάνωσης ενός πεδινού οικισμού με πέντε κτίρια, δρόμο από σκληρό υπόλευκο κονίαμα και τουλάχιστον δύο οικοδομικές φάσεις, που χρονολογούνται στο τέλος του 13ου αιώνα και στην αρχή του 12ου αιώνα π.Χ.

Στον μυκηναϊκό οικισμό στα Πευκάκια, το λιμάνι του Βόλου- της αρχαίας Ιωλκού- που ήταν η πύλη εισόδου προς τη Θεσσαλία, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν αναπτύξει μία εργαστηριακή και βιοτεχνική δράση και τις εμπορευματικές τους συναλλαγές να φθάνουν ακόμα και μέχρι την Παλαιστίνη αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομιλία της η Ανθή Μπάτζιου,Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σε συνεργασία με την Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Παν/μίου, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα Πευκάκια κατά τον 14ο – 13ο αι. π.Χ. είναι μία από τις τρεις θέσεις του Βόλου, μαζί με το Διμήνι και το κάστρο στα Παλιά, που  συναποτελούν το μεγαλύτερο μυκηναϊκό κέντρο της Θεσσαλίας, την Ιωλκό.

Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν παρουσίασε τις ανασκαφές του έτους 2019 στην βραχονησίδα “Βρυοκαστράκι” απέναντι από το «Βρυόκαστρο», την αρχαία πόλη της Κύθνου», στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δημήτρη Αθανασούλη, Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Συγκεκριμένα οι ανασκαφές έφεραν στο φως εκτεταμένη πρωτοβυζαντινή εγκατάσταση με τμήμα του παράκτιου τείχους και πύλη, τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, καθώς και μνημειώδεις κατασκευές που ανήκουν σε σημαντικό ιερό της αρχαιότητας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις ανασκαφές στη θέση Κεφάλα της Σκιάθου, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας) και τον Γρηγόρη Τσόκα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η Σκιάθος κομβικό σημείο μεταξύ Ευβοϊκού και Θερμαϊκού κόλπου, ενώ η ανεύρεση ταφών του 11ου αιώνα τεκμηριώνει την ύπαρξη μια εύρωστης κοινότητας. Η αρχαιολογική ομάδα το καλοκαίρι του 2019 προχώρησε στη γεωφυσική διασκόπηση προκειμένου να εντοπισθούν τα όρια του  νεκροταφείου.

Το ερευνητικό έργο στην Αγορά της Σικυώνας και την Μαγούλα Πλατανιώτικη στον Αλμυρό (προελληνιστική Άλο) και παρουσίασε ο Αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Γιάννης Λώλος.

Αναφορικά με τη αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Αγορά της Σικυώνας, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο κ. Λώλος επεσήμανε ότι αυτή επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη στοάς με πτέρυγα σε ύψος δύο δόμων από κροκαλοπαγές πέτρωμα, που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα με τα σημαντικά δημόσια μνημεία της αρχαίας πόλης (ναό και τμήματα τριών στοών) καθώς και συγκρότημα εργαστηρίων κεραμοποιίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν ειδικοί καθαρισμοί, συγκολλήσεις και οι απαραίτητες συμπληρώσεις), καθώς και η συντήρηση και μελέτη στερέωσης και προστασίας των καταλοίπων.

Αναφερόμενος στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Μαγούλα Πλατανιώτικη σε συνεργασία με την Αρχαιολόγο Βάσω Ροντήρη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και οι οποίες έφεραν στο φως ένα σταυροδρόμι της πόλης με τέσσερις οικίες και πλήθος αγγείων κατά χώραν καταπλακωμένα από τη στέγη, μίλησε για έναν ιδιαίτερα σημαντικό οικισμό του 4ου – 2ου αι. π.Χ. στην πεδιάδα του Αλμυρού.

Στις επιτύμβιες στήλες ρωμαϊκών χρόνωναπό τη Θεσσαλία του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και των αρχαιολογικών συλλογών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας με ορθογώνια, απλή αψιδωτή ή αψιδωτή οξυκόρυφη επίστεψη ή σε σχήμα ναΐσκου, ορθογώνια διαζώματα, με ή χωρίς ανάγλυφο διάκοσμο, αντιπροσωπευτικές μιας λαϊκής παράδοσης αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Ιφιγένεια Λεβέντη σε συνεργασία με τον R.Α. Bouchon (Πανεπιστήμιο Lyon 2).

Πηγη: https://www.mag24.gr/to-erevnitiko-ergo-tou-tomea-archaiologias-sto-pan-thessalias-foto/

Προηγούμενο άρθροGreenpeace: Παράλογη η δημιουργία εργοστασίου RDF/SRF στο Βόλο
Επόμενο άρθροΡουσφέτι από τον Σωκράτη;