Επιστημονική ημερίδα για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου, επτά επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας. Ενόψει της ημερίδας, της ημερίδας, που ξεκινά στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και θα μεταδοθεί ζωντανα από σελίδα στο FB του istigmes.gr, δόθηκε προχθές συνέντευξη τύπου από εκπροσώπους των διοργανωτών.

Όπως τονίστηκε, στην εκδήλωση έχουν κληθεί να μετάσχουν όλοι οι πολιτικοί και θεσμικοί φορείς του Νομού, οι πολίτες, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, κ. Σωκράτης Φάμελλος. Αντίθετα, δεν στάλθηκε ιδιαίτερη πρόσκληση στην Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, καθώς – όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθ. Τσάμης, ερωτώμενος σχετικά – προσκλήθηκαν μόνο θεσμοθετημένοι φορείς. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι όπως όλοι οι πολίτες έτσι και τα μέλη της Επιτροπής, μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα, η οποία αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τα τοπικά δεδομένα.
«Ζητούμενο για όλους μας είναι να μάθουμε περισσότερα για το πρόβλημα που εμφανίζεται κατά διαστήματα στην πόλη, την ένταση και τη μονιμότητά του», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμιος Τσάμης, προσθέτοντας ότι επιθυμία των διοργανωτών είναι να γίνει μία μεγάλη και ήρεμη συζήτηση, να ακουστούν απόψεις.

«Το ζητούμενο είναι να πληροφορηθούμε, να μάθουμε, να δούμε την έκταση του προβλήματος και τη μονιμότητά του ή μη. Επιθυμούμε να έχουμε μία συζήτηση για να ενημερωθεί ο κόσμος και να ακούσουμε τις απόψεις των αρμοδίων» ανέφερε χαρακτηριστκά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, κ. Γιάννης Σακκόπουλος τόνισε ότι σε μια πόλη που διαθέτει λιμάνι με εμπορική δραστηριότητα, η ρύπανση είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει, ιδιαίτερα όταν η κλιματική αλλαγή μας χτυπά την πόρτα. Αυτή η προσπάθεια, τόνισε, θα οδηγήσει στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στην πόλη αλλά και σε όλο το Νομό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας
Την εκδήλωση, που θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου στο ΤΕΕ Μαγνησίας, συνδιοργανώνουν οι Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας , Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας και Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας & Αλμυρού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Πανδής Σπυρίδων (Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών)με θέμα «Ατμοσφαιρικά αιωρούμενα νανοσωματίδια και οι πηγές τους».
Ελευθεριάδης Κωνσταντίνος (Διευθυντής Ερευνών Ε.ΚΕ.Θ.Ε. -ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) με θέμα «Εξέλιξη των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αιωρούμενα σωματίδια και της συνεισφοράς των διαφόρων πηγών ρύπανσης στον Βόλο».
Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος (Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής)με θέμα «Η αέρια ρύπανση στον Βόλο μέσα από επιστημονικές μελέτες».
Σαχαρίδης Γεώργιος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) με θέμα «σχεδιασμός και την υλοποίηση δικτύου αισθητήρων για τη μέτρηση των επιπέδων μικροσωματιδίων RM 2.5 στην πόλη του Βόλου.

Πηγή: https://volos.ert.gr/blog/2019/11/14/imerida-gia-tin-atmosfairiki-rypansi-diorganonoyn-epistimonikoi-foreis-to-savvato-sto-volo/