«ΦΡΕΝΑΡΑΝ» ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Του Γιώργου Παππού

Στα βάθη… του χρόνου χάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ανάλογη, ισχνή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, όπως αυτή του περασμένου Ιουλίου, ενώ θετική χαρακτηρίζεται και η επιβράδυνση των νέων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σε σχέση με τον… «πόλεμο» του προηγούμενου 12μηνου.

Και τα δύο στοιχεία είναι προφανώς απόρροια της ενεργοποίησης των 120 δόσεων, που δείχνουν να προσελκύουν όλο και περισσότερους φορολογούμενους, μετά τις βελτιώσεις στο κόστος εξυπηρέτησης και το «πάγωμα» των κατασχέσεων για όσους ρυθμίσουν τα χρέη τους. Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Ιουλίου οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατέγραψαν αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά μόλις 320 εκατ. ευρώ και μένει να διαπιστωθεί εάν η εικόνα αυτή διατηρήθηκε και στο τέλος του Ιουλίου, όταν δηλαδή έπρεπε να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Με δεδομένο, πάντως, ότι για να μη χάσει κανείς τις 120 δόσεις θα πρέπει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι το «φρενάρισμα» των νέων ληξιπρόθεσμων θα συνεχιστεί.
Στο πεδίο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, περίπου 1,222 εκατομμύρια οφειλέτες- επί συνόλου 4,019 εκατ. οφειλετών- έχουν υποστεί κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λ.π. αλλά από τους ρυθμούς των 20.000- 25.000 κατασχέσεων τους προηγούμενους μήνες, τον Ιούλιο το… κοντέρ έγραψε 6.551, αν και τον Ιούνιο είχε καταγραφεί ακόμα χαμηλότερη «επίδοση» με περίπου 4.200 νέα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Το ερώτημα είναι, πλέον, τι μέλλει γενέσθαι όταν πέσει η αυλαία των 120 δόσεων. Οι εισπράξεις για το υπουργείο Οικονομικών από παλιά και νέα χρέη έφτασαν, πάντως, τα 2,8 δισ ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Ιούλιο έχουν, όμως, μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή, που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Με φόντο τις απίστευτες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων ακόμα και σε γραφεία τελετών, που δημοσιοποίησε η Αρχή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για παραβατικότητα 40-50% σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, τα στοιχεία για το 7μηνο αποκαλύπτουν ότι όπου έκαναν στοχευμένα «έφοδο» οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, έγινε… χαμός. Επί συνόλου 13.405 τέτοιων ελέγχων, στις 8.345 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, όπερ σημαίνει ότι η παραβατικότητα έφτασε στο 62%!

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις της Κομισιόν που έδειξαν ότι η «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ παραμένει πάνω από το 30%- μόνο το 2017 έκαναν φτερά περίπου 7,5 δισ. ευρώ- έχουν κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η μείωση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών χαρακτηρίζεται ως δίκοπο μαχαίρι. Αν και είναι προφανές ότι η μείωση των βαρών μπορεί να δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους και στην αγορά, εάν δεν λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες θα επαναληφθεί το φαινόμενο της «συμπίεσης» εισοδημάτων κάτω από τις 10.000 ευρώ, έτσι ώστε να επωφεληθούν από την εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή 9%.

Ανάλογο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, που προκάλεσε αφενός μαζική παράδοση «μπλοκακίων» αφετέρου απόκρυψη εισοδημάτων, με αποτέλεσμα «τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ στα έσοδα.

Η πρόθεση των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για μαζικές κι εκτεταμένες διασταυρώσεις σε Ε3, Ε1, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις, στα στοιχεία δαπανών που αποστέλλουν τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, σχολεία, θεραπευτήρια, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΚΟ, ενώ η ηλεκτρονική τιμολόγηση εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην πιο στενή παρακολούθηση επιχειρηματιών κι επαγγελματιών.
Πηγή: https://www.iefimerida.gr/oikonomia/synagermos-aade-allagon-forologia-epaggelmation