Κάθε 1 ήμερα στις 3 η πόλη του Βόλου έχει υπέρβαση των ορίων στους ρύπους των μικροσωματιδίων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ενδεκαμηνης έρευνας της ομάδας Γουργουλιανη και του καθηγητή του Τμήματος Χωροταξίας κ.Σαχαριδη. !00 ημέρες δηλαδή τον χρόνο αναπνέουμε αέρα μολυσμένο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και ο Περιφερειάρχης χθες στην εκπομπή του Τέλογλου μας μιλούσε για λαϊκισμό…

Η αλήθεια είναι πικρή, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό… όμως οι ρύποι δεν μένουν ούτε πάνω από την ΑΓΕΤ ούτε πάνω από την Χαλυβουργία, ούτε βεβαίως τα δύο εργοστάσια και το λιμάνι είναι οι μοναδικές πηγές ρύπων.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσει κανείς από την έρευνα του Τ.Τέλλογλου δεν είναι η δυσπιστία ως προς την έρευνα του. Προφανώς η έρευνα δεν ήταν πλήρης και ο χρόνος ήταν λίγος. αυτό που πρέπει ωστόσο να κρατήσουμε πέραν των αποτελεσμάτων των δειγμάτων Σαχαρίδη για τις υπερβάσεις, πως η κάμερα της εκπομπής μπήκε μέσα στη Χαλυβουργία η οποία κατηγορήθηκε επίσημα για το φαινόμενο της δυσοσμίας που μας ταλαιπώρησε επί μήνες. Οι ερωτήσεις Τέλογλου στο τρακαρισμένο και φοβισμένο υπεύθυνο της εταιρείας που δεν έπεισε με τις απαντήσεις του για τα κομμένα αυτοκίνητα που καίγονται στον κλίβανο της Χαλυβουργίας υπονοούσαν αρκετά, παρά τις διαβεβαιώσεις πως ότι καίγεται είναι καθαρό από τα πλαστικά και άλλα μέρη των διαλυμένων αυτοκινήτων. Αυτό που επίσης πρέπει να κρατήσουμε είναι πως η λύση στο πρόβλημά μας δεν είναι κανένας Τέλλογλου, αλλά ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας που πρέπει να συνεχιστεί με υπεύθυνο τρόπο και ανοιχτό μυαλό. Οι απαντήσεις για την επικινδυνότητα ή μη της καύσης σκουπιδιών δεν πείθουν, όταν οι μετρήσεις των διοξινών και για βαρέα μέταλλα δεν γίνονται. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και ο Δήμος θα κάνουν μεγάλο λάθος εάν πιστέψουν πως οι πολίτες θα πάψουν να τους απασχολεί το θέμα της υγείας και της ποιότητας της ζωής αυτών και των παιδιών τους.